On the 31st of May 2024, we will terminate MyGarden.org. For more details, check the following page.

myGarden.org

Photo: radish

Photo: radish
Photo: radish
Photo: radish

Rotkvice - sjetva cijele godine

Meso rotkvice je bijelo. Zbog specifična okusa, vitamina i minerala, vrlo je cijenjeno povrće. Sadrži 4,2 posto ugljikohidrata, 1,2 posto bjelnačevina, 0,1 posto masti, vitamine A, C, B1 i B2. Od minerala sadrži kalij, kalcij, fosfor, željezo i druge. Eterična ulja rotkvici daju karakterističan ljutkast okus. Jede se svježa.

Rotkvice možemo sijati cijele godine, ali se najviše sije potkraj veljače i tijekom ožujka, te potkraj ljeta. Ljetni uzgoj traži obilno zalijevanje i pokrivanje noću. Na taj se način sprječava razvoj cvjetne stabljike, a pospješuje razvoj korijena. Ljeti je najbolje uzgajati rotkvice u zasjenjenim klijalištima, jer je biljka dugog dana.

Sije se na dubinu 1 - 2 cm. Ako iznikne pregusto, potrebno je prorjeđivanje. Najbolje je sjetvu provoditi svakih 10 - 14 dana, jer rotkvica razvija korijen već za 3 - 4 tjedna. Potrebno je točno odrediti vrijeme berbe, jer korijen brzo postaje drvenast. Za uzgoj je pogodno rahlo, plodno i propusno tlo, s dosta vlage. Minimalna temperatura klijanja sjemena je 2 - 3° C, a optimalna za rast 16 - 20° C. Nije dobro rotkvicu sijati svake godine na isto mjesto, već na isto mjesto može doći tek nakon četiri godine. Kako rotkvica ne podnosi stajski gnoj, tlo se gnoji 8 - 10 dana prije sjetve mineralnim gnojivom, a nasad se može prihraniti 10 - 12 dana nakon nicanja. Zbog kratke vegetacije i slabo razvijene stabljike, pogodna je za uzgoj između redova neke druge kulture.

Od sorata su poznate Non plus ultra, Saxa, Bamba, Fakir, Ledena svijeća i dr.

Rotkvica je otporna na hladnoću, pa dobro podnosi proljetne mrazeve, ali je vrlo osjetljiva na visoke temperature i sušu, a u takvim uvjetima rasta postaje ljuta i drvenasta. Stoga joj treba osigurati dovoljno vlage.

Bere se čupanjem iz zemlje zajedno s lišćem. Najbolje je utrošiti je što prije, jer brzo gubi svježinu. U hladnjaku se može čuvati 2 - 3 dana. Jede se svježa, a narodna joj medicina pripisuje ljekovita svojstva.

 

Kod sjetve pojedinog povrća dobro je znati kako ga uzgojiti i kad će biti prva berba. Rotkvica je povrće koje nije tako zahtjevno, a prva berba dolazi jako brzo, za trideset dana. Biljka podnosi umjereno toplu i vlažnu klimu. Jako je otporna na hladnoću i temperaturu do -6 stupnjeva Celzija.

 

Međutim, postoje dva problema kod sjetve na koja morate pripaziti. Ako rotkvicu sijete jako rano, dugotrajno djelovanje i niske temperature izazivaju prorastanje prije stvaranja zadebljalog dijela stabljike između korijena i kotiledonskih listova koji se koristi kao namirnica. Isto se može dogoditi i ako je sijete u kasnoj proljetnoj sjetvi, kad je dan dulji od 12 sati, uz smanjenost vlažnosti zraka i tla i povišene temperature. Rotkvica tada stvara cvjetne stapke, a time se poremeti građa hipokotila koji postaje mekan, suh i drugačijeg okusa.

 

Najbolje vrijeme za uzgoj rotkvica je ožujak, travanj i rujan. Zahtjevi su tada zadovoljavajući, temperatura od 16°C i visoka vlažnost zraka. Kod rotkvice je jako kratka vegetacija i ako su uvjeti povoljni, za berbu dospijeva nakon 30 dana. Zbog kratke vegetacije, možemo imati čak četiri berbe ako se sjetva obavlja svakih 10 dana. Rotkvica ne podnosi gnojidbu stajskim gnojem, zato je sijte tamo gdje ste imali rajčicu, krastavce i tikvice. Na istoj površini možete je posijati nakon tri godine.

 

Rotkvica se sije na dobro usitnjeno tlo, u redove razmaka od 14 cm, na dubinu od 1 cm, s razmakom između sjemena 5 cm. Ako su uvjeti povoljni, sjeme će niknuti za pet dana nakon sjetve. Želite li dobiti kvalitetan hipokotil, kod vegetacije rotkvu morate najmanje tri puta navodnjavati. Berba mora biti pravovremena, a bere se prije same upotrebe jer brzo vene.

 

ednogodišnja je ili dvogošnja biljka koja se uzgaja zbog zadebljalog korijenja, komušaka sa sjemenkama i listovima. Smatra se da potječe iz Azije, iako se udomaćila na Mediteranu. Brzorastući tipovi za salate spremni su za berbu nakon otprilike 4 tjedna. Veći tipovi koji sporije rastu, često duguljastog, valjkastog korijenja, obuhvaćaju velike sorte za prezimljavanje i orijentalne sorte poznate kao “mooli“ ili “daikon“.

 

Klima i tlo

 

Budući da su rotkvice usjev za hladno vrijeme, rane i kasne sorte se uzgajaju na otvorenom staništu, a ljetne u blagoj sjeni, okružene višim biljakama. Najbolje uspjevaju na rahlom tlu koje zadržava vlagu, ali koje je dobro ocjedito i koje je bilo pognojeno za prethodnu kulturu, čija je pH vrijednost 6,5 – 7,5. Tlo se mora dobro preorati i ukloniti sve kamenčiće, posebno ako se uzgajaju sorte dugog korijenja.

 

Dobro raste s vrtnom krasuljicom, graškom i salatom. Zbog brzog razoja odlične su kao “pokazivač usjeva“. Posijane u istom redu s usjevom koji sporo klije, poput pastrnjaka ili peršina, pokazuju gdje je posijan taj usjev, zbog čega je lakše plijeviti, a mogu se brati bez rizika za glavni usjev.

 

Sjetva

 

Rotkvica je jedna od povrtnih kultura koju je najlakše uzgojiti. Sije se u slijedu svaka 2 tjedna od trenutka kada tlo postane obradivo, početkom ili sredinom proljeća, do početka jeseni. Sije se u rupe duboke 1 cm, udaljene 15 cm, a prorjeđuje se na 2,5 cm otprilike 10 dana nakon što se biljčice pojave.

 

Rotkvice za prezimljavanje siju se ljeti, 2 cm duboko u redove udaljene 23 – 30 cm, a ovisno o sorti prorjeđuju se na 15 – 23 cm. “Mooli“ i “daikon“ tipovi siju se od sredine do kraja ljeta. Male se rotkvice mogu uzgajati kao usjev koji se “stalno vraća“. Bere se kada su biljke visoke 5 – 7,5 cm; a ako se dozvoli da narastu do visine 20 – 22,5 cm listovi im se mogu kuhati poput špinata.

 

Brz razvoj vrlo je važan za okus biljaka, pa dobro zalijevajte i ne dozvolite da se tlo potpuno isuši. Ipak, previše vode potiče razvoj listova, a ne korijenja, dok zbog premalo vode korijenje puca ili postaje drvenasto. Tijekom suša potrebno je zaliti s otprilike 11l/.

 

Berba

 

Izvlače se čim dozriju, nakon 8 – 10 tjedana, jer u suprotnom postanu drvenaste ili od u sjeme.

 

Štetnici i bolesti

 

Ušenjak, kupusova muha i puževi balavnjaci mogu stvarati probleme.

Properties

Height
1 - 20 cm
Color
Soil type
Any, Sand
Sunlight
Full sun, Partial shade
PH
Acid, Neutral
Moisture
Well-drained, Moist but well-drained
Hardiness
Hardy