myGarden.org

Photo: Hawthorn

Forma: arbust sau arbore, până la 3-8 (10) m înălţime.


Frunzele: rombic-ovate cu 3 -7 lobi neregulate lungi până la 5-7 cm, verzi lucitoare.

Florile: în corimbe erecte, albe, înfloreşte în luna mai. Se colectează frunzele şi florile când sunt înflorite 100 %.

Fructele: sunt poame ovoide sau sferice, roşii, făinoase, cu un singur sâmbure osos.Culesul fructelor se face în septembrie – octombrie înainte de a da prima brumă.

                                                             Cerinţe
Nu este pretenţios faţă de sol.Rezistent la ger şi secetă. Se plantează în locuri însorite sau semi-umbră. Nu este o plantă pretentioasă, nu necesită îngrijire specială.

Utilizare
Medicina naturistă: este recomandat pentru ischemie cardiacă (boala coronariană), angina pectorală, valori ridicate ale colesterolului, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, tulburările de ritm cardiac, sechele post – infarct, circulaţie periferică deficitară, reumatism degenerativ, dureri articulare, tulburări specifice premenopauzei, nevroze, stări de anxietate, atacuri de panică, hepatita tip B, C , insomnie, piele sensibilă la frig.

Modalităţi de consum

Ceaiul (infuzie): din fructe sau frunze şi flori. Prepararea ceaiului: peste 1 lingură de păducel uscat se toarnă o cană de apă clocotită şi se acoperă timp de 10 - 15 minute, după care se strecoară. Zilnic se pot folosi 1 – 3 căni de ceai, din care cel puţin 1/3 seara înainte de culcare.

Tinctura din fructe de păducel: 20 g fructe de păducel şi 80 ml alcool (40 – 70%), se pune la macerat timp de 3 săptămâni. Se strecoară, se consumă câte 20 de picături de 3 ori pe zi, dizolvat în ceai sau apă.

Sirop din fructe de păducel: se pune într-un borcan un rând de fructe şi miere, se repetă până se umple borcanul,după care se închide ermetic. Se lasă la macerat timp de patru - opt săptămâni într-un loc răcoros. Înainte de a se consuma se strecoară.

Se pot folosi 4 picături pe zi, în cure timp de o lună.

Fructele proaspete sau congelate. 

Properties

Height
1 - 800 cm
Color